Ochelari sau lentile de contact? Decizia ține, în mare măsură, de preferințe.
Evident, este recomandat și indicat să ceri sfatul medicului oftalmolog, însă în marea majoritate a cazurilor, o pereche de ochelari de vedere pot fi înlocuiți cu succes de lentile de contact. Acestea pot corecta vederea la fel de bine ca și lentilele ochelarilor clasici, având în plus câteva avantaje incontestabile:
Lentilele de contact par a fi o invenție modernă. Este adevărat că părinții sau bunicii noștri nu au avut parte de astfel de produse, însă ideea realizării lor datează de mai bine de 500 de ani. Leonardo da Vinci însuși a realizat câteva schițe care sugerează faptul că vederea poate fi corectată cu ajutorul unor obiecte plasate direct pe globul ocular.
Primele lentile care să înlocuiască ochelarii cu rame au fost realizate, totuși, ceva mai târziu, în anul 1887 de un sticlar, F.A. Muller care a dus mai departe proiectele lui Sir John Herschel, un astronom englez care adusese în atenția publicului această idee cu 50 de ani mai devreme. Alți istorici îi creditează ca primi producători ai unor lentile de contact pe fizicianul elvețian Adolf E Fick și pe opticianul francez Edouard Kalt. Posibilitățile tehnice erau totuși reduse. Lentile de contact erau destul de groase, grele și acopereau întreaga suprafață a ochiului, ceea ce le făcea dificil de purtat și periculoase, dacă erau utilizate mai mult de câteva ore, pentru că împiedicau oxigenarea corectă a ochiului.
Primele lentile care au fost proiectate să acopere doar irisul au fost realizate de opticianul Kevin Touchy, în California, în 1948.
În a doua jumătate a secolului trecut, lentilele au devenit tot mai interesante pentru cercetătorii din domeniul oftalmologiei. Au apărut modele tot mai performante: lentilele de contact rigide gaz permeabil sau GP, cum mai sunt cunoscute (în 1979), lentilele de contact bifocale (în 1982), lentilele GP cu perioadă extinsă de purtare (în 1986) sau lentilele de contact silicon-hidrogel (în 1999, disponibile publicului din 2002).
Principalele atribute ale lentilelor de contact sunt:
În magazinul nostru online puteți găsi o gamă variată de modele. Puteți alege în funcție de perioada de înlocuire, materialul din care este făcută lentila, modul de purtare sau tipul de corecție recomandat de medicul oftalmolog.
Lentilele de contact pot corecta numeroase defecte de vedere. Cu recomandarea unui specialist oftalmolog, pot beneficia de acestea:
Nu în ultimul rând, oricine dorește să își schimbe culoarea ochilor, pentru o zi sau pentru o perioadă mai lungă, poate purta lentile de contact colorate. Vrei ochi albaștri? Sau verzi, violet, negri, roșii sau chiar lentile de Haloween cu care să-ți sperii prietenii? Poți găsi în magazinul nostru online și alte tipuri de lentile colorate: mistic, lovely eyes, freshlook sau alte nuanțe care îți transformă radical privirea.
Dacă te-ai decis să faci o astfel de transformare, cere mai întâi sfatul unui medic oftalmolog, chiar dacă vederea ta este perfectă.
Există păreri pro și păreri contra.
Evident, nu trebuie să le porți în timpul somnului de peste noapte și nu este recomandat să dormi nici măcar câteva zeci de minute cu lentile de contact care nu sunt proiectate pentru utilizare prelungită.
Ce se întâmplă în timpul somnului?
Corneea, nefiind un organ vascularizat, se oxigenează doar prin aer. Capacitatea de oxigenare a corneei scade atunci când este acoperită, fie de pleoapă, fie de lentila de contact. Când dormi cu lentilele puse, practic reduci considerabil oxigenarea corneei care începe să se umfle, ceea ce permite pătrunderea bacteriilor. În plus, lentilele de contact împiedică umidificarea corneei în timpul somnul. În același timp, lentila poate fi mediul perfect pentru bacterii care pot să atace corneea în momentul în care aceasta este mai predispusă la un astfel de risc, adică atunci când este slab oxigenată.
Și totuși, există lentile cu utilizare îndelungată. Lentilele cu silicon hidrogel permit o foarte bună oxigenare a corneei, chiar și în timpul somnului. De aceea, astfel de lentile de contact sunt aprobate să fie folosite pe o perioadă extinsă de timp, dar nu mai mult de 30 de zile.
Părerile medicilor sunt împărțite, astfel că unii recomandă totuși ca și aceste tipuri de lentile să fie îndepărtate în timpul nopții. Există un anumit risc, fie el și foarte mic în cazul lentilelor de ultimă generație, ca ochiul să fie afectat de purtarea lentilelor pe timpul nopții.
Ce recomandăm noi este să eviți, pe cât posibil, să dormi cu lentilele de contact. Respectă recomandările înscrise pe instrucțiunile produselor pe care le achiziționezi și, mai ales, consultă și respectă recomandările medicului oftalmolog.
Lentilele de contact trebuie considerate dispozitive medicale, iar folosirea lor trebuie făcută respectând anumite reguli de manevrare, de aplicare, de păstrare și de curățare. Cuvântul cheie este, evident, igiena.
Înainte să deschizi cutia care conține lentilele de contact, primul pas obligatoriu este spălarea corectă a mâinilor. Lentilele de contact pot fi aplicate și de o altă persoană, însă este mult mai comod să fie aplicate de utilizator. De altfel, acesta trebuie să deprindă modul corect de aplicare și scoatere a lentilelor, ca să poată face aceste operațiuni oricând are nevoie.
Fiecare tip de lentilă are un anumit număr de utilizări recomandat. Este bine să ai mereu la îndemână un calendar marcat sau un grafic de utilizare, astfel încât să știi când trebuie să le înlocuiești complet. Nu folosi o pereche de lentile de contact mai mult decât este recomandat, acest lucru putând să afecteze ochiul.
Câteva sfaturi importante:
Este recomandat să nu porți lentile de contact pentru prima dată atunci când trebuie să ieși la plimbare sau când trebuie să conduci. Ca și în cazul unei perechi noi de ochelari, ochiul are nevoie de o perioadă de acomodare.
Ca să alegi modelul de lentile de contact potrivit pentru tine, e bine să știi ce tipuri de lentile de contact există. Ele diferă în funcție de:
Tipuri de lentile de contact în funcție de timpul de utilizare recomandat
Lentilele de contact au recomandată o anumită perioadă de înlocuire. Chiar dacă întreținerea lor este făcută corespunzător, este indicat să nu se folosească o perioadă mai îndelungată. Poți alege, astfel:
Lentile cu înlocuire zilnică: pot fi purtate pe durata unei zile, apoi aruncate. Sunt cele mai comode, fiind mai subțiri decât alte tipuri de lentile. Oferă cea mai bună claritate, dat fiind că lentila este mereu nouă, iar soluțiile de curățare pot să nu îndepărteze 100% toate impuritățile adunate pe lentilă în urma purtării. Deși sunt, în general, mai scumpe decât lentilele cu înlocuire lunară sau anuală, pe termen lung economisești bani, pentru că nu e nevoie să cumperi și soluțiile de curățare, și, evident, economisești timpul alocat curățării lor.
Atenție! Nu trebuie făcută confuzia între lentile cu înlocuire zilnică și lentile cu purtare zilnică.
Aceste lentile sunt recomandate persoanelor active și care practică sport, persoanelor care folosesc doar ocazional lentilele de contact, dar și celor a căror activitate necesită o acuitate vizuală cât mai bună.
Totuși, trebuie avut în vedere faptul că lentilele cu schimbare zilnică nu oferă, în general, orice tip de corecție a vederii, caz în care trebuie să te orientezi către alte tipuri de lentile de contact.
Lentile cu înlocuire la două săptămâni. Sunt lentile ce pot fi purtate zilnic sau chiar pe întreaga perioadă recomandată. În general, este vorba de lentile silicon-hidrogel care permit o bună oxigenare a corneei și, implicit, purtarea lor pe o durată lungă de timp. Astfel de lentile sunt disponibile pentru un număr mare de corecții ale vederii.
Lentile de contact cu înlocuire lunară. Aceste lentile pot aduce o economie de buget de până la 50% pe durata unui an. Astfel, ele necesită o îngrijire responsabilă pentru a-și menține calitatea de-a lungul perioadei de utilizare, respectiv folosirea unor soluții de calitate și o păstrare adecvată pe timpul nopții sau atunci când sunt date jos de pe ochi. Lentilele de contact cu înlocuire lunară pot corecta numeroase tipuri de defecte de vedere.
Lentile de contact cu înlocuire anuală. Sunt în general lentile gaz rigid permeabile, material ce conferă o rezistență mai bună peste timp. Sunt ceva mai dure și nu pot fi folosite peste noapte. Aceste lentile pot fi bifocale. Sunt ușor de aplicat sau de dat jos.
Tipuri de lentile de contact în funcție de materialul din care sunt făcute
Cele mai performante lentile de contact în ziua de astăzi sunt cele din hidrogel sau cele din silicon hidrogel. Mai există pe piață lentile din gaz permeabil (sau GP), lentile hibride sau lentile PMMA.
Lentilele moi, din hidrogel, sunt foarte subțiri și se pliază foarte bine pe retină. Hidrogelul este un gel cu un conținut ridicat de apă. Lentilele cu hidrogel sunt lentile cu durată zilnică de înlocuire. Sunt recomandate persoanelor care tolerează greu lentilele mai groase sau persoanelor care doresc să scape de efortul de a curăța zilnic lentilele cu soluții speciale.
Lentilele din silicon hidrogel sunt lentile ușor poroase care permit o mai bună oxigenare a retinei. Astfel, lentilele silicon hidrogel permit o utilizare mai îndelungată. Sunt ceva mai rigide decât lentilele fără silicon și, astfel, mai puțin preferate de unele persoane. Lentilele de contact cu silicon hidrogel sunt recomandate persoanelor care au nevoie de o corecție mai mare pentru ochi, celor care au nevoie de o oxigenare mai mare a ochiului, celor care lucrează într-un mediu cu o umiditate mai scăzută, respectiv unde funcționează permanent aerul condiționat, persoanelor care poartă lentilele de contact pentru mai bine de 6-8 ore pe zi.
Lentilele din gaz permeabil și lentilele PMMA sunt tot mai rar folosite, date fiind performanțele tot mai bune obținute de lentilele din hidrogel sau din silicon hidrogel.
În acest domeniu, tehnologia nu și-a spus, cu siguranță, ultimul cuvânt. Pe site-ul nostru poți găsi lentile cu tehnologii de autostabilizare, care asigură reașezarea corectă a lentilei la clipire, lentile de o zi cu tehnologii avansate de hidratare, lentile cu forme unice care asigură fixarea corectă sau lentile de contact pentru oxigenarea și hidratarea superioară care asigură culoarea albă a ochilor.
Tipuri de lentile de contact în funcție de timpul de purtare recomandat
În general, se știe că lentilele de contact trebuie date jos înainte de culcare. Există, însă, modele de lentile de contact care pot fi purtate pe perioade lungi de timp. Poți alege:
Lentile de contact pentru purtare zilnică: aceste lentile trebuie date jos seara, înainte de culcare. Dacă sunt lentile cu o durată de purtare zilnică, ele trebuie aruncate. Dacă sunt lentile cu o durată de purtare prelungită, trebuie curățate cu ajutorul soluțiilor speciale.
Lentilele de contact pentru purtare extinsă sunt acele lentile ce pot fi purtate, în general, câteva zile, până la o săptămână.
Lentilele de contact pentru purtare continuă sunt lentile ce pot fi utilizate, fără să fie date jos, până la 30 de zile consecutiv.
Tipuri de lentile de contact în funcție de tipul de corecție oferită
Lentilele de contact trebuie achiziționate în urma recomandării unui doctor. În funcție de tipul de corecție de care are nevoie ochiul tău, poți alege:
Pentru aplicarea lentilelor de contact, se recomandă 7 pași:
Câteva sfaturi importante:
Pentru îndepărtarea lentilelor de contact, urmați pașii de mai jos:
Nu îndepărtați lentilele deasupra chiuvetei fără să acoperiți gura de scurgere. Cel puțin la primele utilizări, este posibil să scăpați foarte ușor lentila de pe deget.
Păstrarea corectă a lentilelor de contact
Curățarea și dezinfectarea lentilelor este o etapă extrem de importantă pentru sănătatea ochilor tăi și pentru păstrarea în bune condiții a lentilelor pe toată durata recomandată de utilizare.
Pe lentile se pot depune particule de praf, urme de cosmetice și, pe termen lung, proteine secretate de globul ocular. Ignorarea recomandărilor de curățare corectă înseamnă o reducere a clarității lentilei de-a lungul timpului și creșterea riscului de iritare sau chiar infectare a ochiului.
Doar o curățare, dezinfectare și păstrare corectă a lentilelor poate garanta timpul de utilizare recomandat.
Alegerea soluției de curățare este la fel de importantă. Producătorii pot recomanda un anumit tip de soluții de curățare și dezinfectare. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire și respectă recomandările producătorului de lentile.
Atenție: există soluții care doar curăță, însă nu și dezinfectează.
Curățarea lentilelor de contact se face imediat după scoaterea lor. Depozitarea pentru o curățare ulterioară nu este eficientă. Dacă se întâmplă să scoți lentila fără a avea la îndemână kitul de curățare, mai degrabă evită să folosești în continuare lentilele respective.
Astfel, trebuie parcurși următorii pași:
Nu folosi apa pentru curățarea lentilelor. Apa poate conține o mulțime de microbi. Nu folosi substanțe improvizate. Acestea pot irita ochiul sau pot deteriora lentilele.
Curățarea și dezinfectarea lentilelor este extrem de importantă pentru sănătatea ochilor tăi și pentru păstrarea în bune condiții a lentilelor pe toată durata recomandată de utilizare.
Pe lentile se pot depune particule de praf, urme de cosmetice și, pe termen lung, proteine secretate de globul ocular. Ignorarea recomandărilor de curățare corectă înseamnă o reducere a clarității lentilei de-a lungul timpului și creșterea riscului de iritare sau chiar infectare a ochiului.
Există mai multe tipuri de soluții, unele doar pentru curățare, altele care îndeplinesc și rolul de dezinfectare.
Este recomandat să nu amesteci diferite tipuri de soluție de curățare sau dezinfectare. Fiecare producător folosește anumite formule, iar mixarea acestora poate duce la scăderea eficienței sau iritarea ochiului.
Mai poți folosi:
Lentilele de contact vin cu o serie de avantaje incontestabile față de ochelari, însă vin și cu o serie de riscuri care trebuie înțelese și conștientizate pentru a ști cum să le eviți.
Sunt situații când este indicat să renunți la lentilele de contact:
Când ai deja iritații oculare. Așteaptă până când ochii își revin înainte de a-ți pune lentilele de contact. Dacă acest lucru durează, apelează la un doctor oftalmolog.
În funcție de materialul din care sunt făcute, anumite lentile de contact pot fi purtate maxim o zi, altele pot fi purtate chiar și un an de zile. Orice pereche de lentile de contact are menționată perioada maximă de utilizare de la prima aplicare. Depășirea acestei perioade poate produce afecțiuni serioase ochiului.
Când trebuie să înlocuim lentilele de contact?