Hipermetropia este un viciu de refractie ce are ca principala caracteristica vederea neclara, atat la departare cat si la apropiere, cauza fiind reprezentata de un deficit de convergenta ce face ca imaginea obiectelor sa se formeze in spatele retinei.

In mod normal, cand o persoana priveste un obiect, razele de lumina trec prin ochi pentru a ajunge la retina, determinand mesaje neurologice ce sunt transmise de la celulele retinei prin nervul optic la centrele vederii din creier, acesta procesand informatia si vederea fiind posibila. Concentrarea razelor de lumina trebuie sa fie pe o portiune mica a retinei, in caz contrar, imaginea este incetosata iar rolul de a focaliza lumina revine corneei si cristalinului.

In cazul hipermetropiei, ochiul este mai scurt iar imaginea se formeaza in spatele retinei, fiind necesara purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu “+”. In functie de valorile dioptriilor, acest viciu de refractie poate fi clasat in hipermetropie mica (dioptria pana in +3), hipermetropie medie (dioptrie cuprinsa intre +4 si +6) si hipermetropie mare (dioptrie mai mare de +6).

In cele mai multe cazuri, hipermetropia este de natura fiziologica, focalizarea razelor de lumina fiind in spatele retinei si nu pe retina, ca urmare a unor disproportionalitati ale lentilelor oculare: corneea usor curbata, cristalinul impins in interiorul ochiului sau globul ocular cu diametrul anterro-posterior mic. Persoanele cu acest viciu de refractie nu au capacitatea de a focaliza obiectele aflate in proximitate sau in departare, din cauza unor modificari aparute la nivelul corneei si cristalinului, ele depunand in mod constant un efort de acomodare pentru a reusi sa focalizeze.

Principalele simptome ale hipermetropiei sunt:

  • vederea incetosata, in special pentru obiectele aflate la o distanta mica;
  • dureri de cap frecvente;
  • dificultate la citit;
  • durere si tensiune oculara;
  • vedere incetosata in spatii intunecate sau pe timpul noptii.

Chiar daca este un deficit de convergenta, dioptriile hipermetropiei sunt notate cu “+”, iar aceasta poate fi corectata atat cu o pereche de ochelari de vedere, cat si cu lentile de contact. Inainte de a-ti achizitiona oricare dintre aceste variante, este necesara o consultatie oftalmologica/optometrica pentru determinarea exacta a dioptriilor si pentru alegerea corecta a modalitatii de corectie.

Vino la Lensa si beneficiezi de consultanta specializata si o gama larga de produse din care il poti alege pe cel perfect pentru tine.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply