Se zice ca ochii sunt fereastra sufletului, iar privirea poate spune, subliminal, mai mult decat o pot face cuvintele. O privire intensa, enigmatica sau seducatoare, poate scoate in evidenta o latura ascunsa a personalitatii tale. Tocmai din aceste motive, trebuie sa ai mare grija de sanatatea ochilor tai.

Tu cand ai fost ultima oara la un control oftalmologic? La fel ca oricare alte organe, ochii trebuie supusi unui consult periodic, ceea ce presupune o examinare completa a ochiului si a anexelor sale, cu scopul de a depista orice tip de problema ce ar putea exista, fara ca tu nici macar sa nu banuiesti. Daca esti deja purtator de ochelari de vedere sau de lentile de contact cu dioptrii, este necesar ca cel putin o data pe an sa mergi la o astfel de consultatie sau ori de cate ori simti ca este necesar. Acest lucru te va ajuta sa despistezi la timp o crestere a dioptriei, dar si a afectiunilor oculare care nu au simptome evidente.

De obicei, ochii transmit semnale atunci cand simt nu mai functioneaza la capacitate maxima, semnale care, de cele mai multe ori, sunt ignorate. Acestea se manifesta prin dureri dese de cap, ameteala, lacrimare, inorsirea ochilor si senzatie de privire incetosata, sensibilitatea vederii in cadre cu lumina difuza, disconfort la citire, in fata ecranelor digitale sau chiar la volanul autoturismului.

Etapele unei consultatii oftalmologice nu sunt deloc dureroase iar rezultatul este primit pe loc:

♦ Consultatia incepe cu anamneza, acesta fiind momentul in care ii oferi specialistului optometrist informatii personale care pot fi raspunsul unor diverse afectiuni ale ochiului.

♦ Urmatorul pas este examinarea locala a ochiului, constand in analizarea anexelor globului ocular (zona sprancenelor, a ploapelor si a aparatului lacrimal), dar si o serie de teste preliminare pentru a determina modalitatea de raspuns a pupilelor la lumina, daca exista probleme cu vederea periferica si muschii oculari.

♦ Examinarea microscopica a ochiului investigheaza structuri precum conjunctiva, sclerul, corneea, irisul, pupila, cristalinul si corpul vitros. Acolo unde este cazul, pot fi folosite si picaturi de ochi ce au ca rol dilatarea pupilei pentru o investigare exacta a structurilor interne ale ochilor. Acest efect este temporar, trecand in aproximativ 3-4 ore dupa proces.

♦ Masurarea tensiunii oculare determina presiunea interioara a globului ocular, aceasta putand semnala un risc crescut pentru glaucom atunci cand este mai ridicata de 10-20 milimetri coloana de mercur.

♦ Masurarea viciilor de refractie se realizeaza cu ajutorul aparatelor computerizate, stabilind dioptria globului ocular. Aceste vicii apar atunci cand razele de lumina care intra in contact cu ochiul, nu sunt focalizate corespunzator pe retina, manifestandu-se sub forma de miopie, hipermetropie, astigmatism si chiar presbiopie.

♦ Determinarea acuitatii vizuale consta intr-un test ce analizeaza eficienta vederii, prin citirea unui optotip Snellen plasat la o distanta de 5 metri, valoarea acuitatii vizuale corespunzand ultimului rand de caractere pe care le poti distinge corect.

In urma acestui consult, poti alege impreuna cu specialistul optometrist ochelarii de vedere sau lentilele de contact cu dioptrii, in functie de nevoile tale. La Lensa gasesti consultanta specializata si o gama larga de produse.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply