De cele mai multe ori, alegerea unei perechi de ochelari de soare consta in modul in care acestia arata sau se potrivesc cu produsele din garderoba noastra, uitand ca principala caracteristica a acestora trebuie sa fie protejarea ochilor. Indiferent de anotimp, razele ultraviolete afecteaza globul ocular in egala masura, chiar daca soarele straluceste pe cer sau este acoperit de nori.

Razele ultraviolete, numite si raze UV, sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica decat radiatiile luminii percepute de ochii nostri. Acestea sunt un mare inamic al ochilor, fiind necesara protectia lor atat vara la mare sau iarna la schi, cat si in viata de zi cu zi.

De fiecare data cand lumina soarelui intalneste un geam, o lentila sau orice alt mediu, o parte din aceasta este absorbita, o parte din ea este reflectata inapoi iar o parte trece prin el. Cantitatea de lumina care trece prin oricare dintre aceste medii poate fi masurata, aceasta reprezentand un procent din lumina soarelui prezent, cunoscut sub numele de transmisia luminii vizibile sau VLT. Lungimea de unda a luminii vizibile este cuprinsa intre lungimile de unde ultraviolete si cele infrarosii, si reprezinta lumina pe care o putem vedea cu ochii nostri. Pentru a nu produce disconfort si chiar boli la nivelul globului ocular, cantitatea luminii vizibile trebuie limitata cat mai mult.

Transmisia luminii vizibile poate fi afectata atat de nuanta, grosime, material cat si de filtrele aplicate lentilelor ochelarilor de soare. In functie de aceasta transmisibilitate, lentilele se incadreaza in 5 categorii:

Categoria 0: Aceste lentile permit un procent de 80%-100% a transmiterii luminii, fiind deseori asociate cu lentile de protectie, eficiente in zilele fara soare.

Categoria 1: Lentilele care fac parte din aceasta categorie au o transmisibilitate a luminii cuprinsa intre 43%-80% si sunt perfecte pentru zilele cu soare si nori.

Categoria 2: Aceste lentile pot fi purtate in zilele cu soare moderat, procentul de transmisibilitate fiind cuprins intre 18%-43%.

Categoria 3: Pentru zilele cu soare puternic sau in medii ce pot cauza reflexii, cum ar fi apa si nisipul, lentilele din aceasta categorie pot asigura protectia cea mai buna a ochilor, transmisibilitatea luminii fiind intr-un procent de 8%-18%.

Categoria 4: Cu o transmitanta vizuala foarte mica, cuprinsa intre 3%-8%, aceste lentile ajuta la blocarea razelor puternice ale soarelui si sunt perfecte pentru practicantii sporturilor de iarna. Ochelarii cu acest tip de lentile nu pot fi purtati la volanul autovehiculelor.

Alegand perechea potrivita de ochelari, vei fi protejat la maxim de razele solare. Lensa.ro iti pune la dispozitie o gama larga de produse perfecte pentru orice situatie.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply