Radiaţiile ultraviolete generate de soare sunt foarte dăunătoare pentru ochi, aceştia având nevoie de protecţie în orice anotimp al anului. Deşi majoritatea oamenilor poartă ochelarii de soare ca un accesoriu, rolul acestora este unul foarte important şi tocmai de aceea trebuie să acorzi atenţie atunci când îi alegi.

Razele soarelui se reflectă în mai multe direcţii şi se propagă în valuri ce se mişca în planuri verticale şi orizontale. Razele verticale sunt utile şi nu au efecte nocive asupra ochilui uman, însă razele reflectate pe o suprafaţă orizontală duc la efectul de strălucire orbitoare care poate deveni periculoasă în anumite circumstanţe.

Protejarea ochilor de radiaţiile UV, este o cerinţă esenţială a oricărei lentile de ochelari de soare. Reducerea intensităţii luminii, indiferent de anotimp, are 2 mari beneficii: mărirea confortului vizual al purtătorului şi prevenirea afecţiunilor oculare, cum ar fi îmbătrânirea prematură a cristalinului, cataractă, orbirea parţială, afecţiuni ale conjunctivei şi corneei.

Există 3 tipuri de lentile ce protejează ochii de radiaţiile dăunătoare ale soarelui:

  • lentile colorate
  • lentile fotocromatice
  • lentile polarizate

Dintre toate acestea, numai lentilele polarizate asigura o protecţie totală. Pe lângă absorbţia completă a razelor UV şi reducerea intensităţii luminoase, lentilele polarizate asigura şi protecţie împotriva reflexiilor orbitoare produse atunci când lumina se reflectă în mod natural pe suprafeţele plane sau netede, cum ar fi apă, zăpadă sau chiar parbrizul maşinii, ce afectează capacitatea noastră de a vedea culori şi forme precise.

Ochelarii de soare cu lentile polarizate sunt diferiţi de cei standard, lentilele lor având aplicat un filtru laminat. Cromatica lor specifică utilitatea în funcţie de momentul purtării:

Lentile polarizate gri: aceastea sunt folosite pentru uz general deoarece reduc cu succes luminozitatea şi nu denaturează culorile, oferind confort pentru întreaga zi.

Lentile polarizate verzi: oferă vizibilitate precisă şi un contrast bun, reducând oboseala ochilor şi asigurând diminuarea elbuisarii.

Lentile polarizate maro: sunt perfecte pentru a bloca razele UV în zilele mai înnorate, în special pentru persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber şi au nevoie de percepţii vizuale apreciate corect.

Lentile polarizate albastre: sunt foarte utile pentru practicanţii activităţilor sportive, reducând cu succes lumina albă reflectată de ceaţă, zăpadă sau apă.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply