La fel ca toate celelalte organe, ochii trebuie supusi unor consultatii periodice ce presupun o examinare completa, cu scopul de a depista orice afectiune oculara. Ochii transmit semnale atunci cand nu mai functioneaza la capacitatea lor maxima, semnale ce nu trebuie sa fie neglijate.

Cel mai adesea, oamenii se prezinta la cabinetul oftalmologului/optometristului atunci cand semnalele transmise de ochi sunt din ce in ce mai evidente. Etapele unei consultatii oftalmologice/optometrice nu sunt deloc dureroase, iar rezultatul este primit pe loc. In cazul unei afectiuni oculare sau a depistarii unei dioptrii, la finalul examinarii, oftalmologul/optometristul ofera o prescriptie pentru ochelari de vedere. Daca nu ai inteles foarte bine ce inseamna fiecare camp completat, iti vom explica modul in care sa interpretezi, singur, prescriptia oferita. Acest lucru te va ajuta sa constientizezi cat de grava este afectiunea ta, dar si sa iti alegi ochelarii de vedere potriviti nevoilor tale.

Prescriptia pentru ochelarii de vedere, cuprinde intotdeauna informatii personalizate pentru fiecare persoana in parte, chiar si pentru fiecare ochi in parte. Valorile sunt scrise in campuri separate si sunt urmate, dupa caz, de diferite simboluri. In functie de locul in care alegi sa iti efectuezi consultatia oftalmologica/optometrica, exista mai multe modele de prescriptii pentru ochelari, dar care cuprind aceeasi informatie pentru executarea precisa a lentilelor de vedere.

VD = vedere distanta

VA = vedere aproape

OD = ochiul drept

OS = ochiul stang

SF = sfera. Aceasta poate fi pozitiva sau negativa, indicand valoarea pe care trebuie sa o aiba dioptria lentilelor pentru a-ti putea corecta vederea, fiecare ochi putand avea dioptrie diferita. In cazul in care dioptria are valoare cu “-“ (minus) inseamna ca viciul de refractie al sistemului tau ocular, este miopia, si consta in dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanta. Daca dioptria are valoare cu “+” (plus), viciul de refractie este hipermetropia, avand ca si caracteristica principala incapacitatea de a focaliza obiectele aflate in proximitate.

CIL = cilindru. Acesta se completeaza in cazul persoanelor cu astigmatism, indicand o aberatie de sfericitate la nivelul corneei si foarte rar la nivel cristalinian. Corneea este mai aplatizata sau mai bombata pe un anumit meridian, iar dioptria este necesara la un anumit ax.

AX = axul. Valoarea acestuia este notata de la 0 la 180 grade, unde valorile 0 si 180 indica acelasi lucru. Acesta reprezinta locatia precisa a axului in care este necesara corectia vederii.

DP = distanta pupilara. Distanta pupilara sau distanta interpupilara indica distanta dintre centrul pupilei ochiului drept si centrul pupilei ochiului stang, fiind foarte importanta pentru executarea precisa a lentilelor ochelarilor. Daca exista asimetrii faciale vizibile, sau in cazul lentilelor speciale progresive, degresive sau bifocale, distanta interpupilara se masoara individual la fiecare ochi in parte.

AVFC = acuitate vizuala fara corectie

AVCC = acuitate vizuala cu corectie. Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea ochiului de a distinge si a aprecia forma, dimensiunea si detaliile elemetelor din imprejur si se determina cu ajutorul optotipului (panou cu litere, cifre, semne sau desene). Aceasta se determina atat pentru aproape, cat si pentru distanta, pentru fiecare ochi in parte.

Este foarte important ca atunci cand alegi sa porti ochelari de vedere, sa o faci dupa vizita la cabinetul unui specialist, pentru a intelege cu exactitate cum, cat si cand trebuie sa porti acesti ochelari. Programeaza-te acum la o consultatie specializata in cadrul cabinetului nostru acreditat de optica si stai fara grija prescriptiei pentru ochelarii de vedere, deoarece o poti gasi oricand in contul tau de pe site.

Daca vrei sa iti achizitionezi ochelarii de vedere online, trebuie doar sa iti alegi ramele potrivite fizionomiei tale si sa urmezi pasii corecti in completarea caracteristicilor lentilelor de vedere corecte.

CUM ITI COMANZI OCHELARII DE VEDERE IN 5 PASI SIMPLI:

Alege tipul de ochelari de care ai nevoie pentru o vedere buna: ochelari pentru distanta sau pentru citit

Confirma daca distanta pupilara/interpupilara (DP/DIP) contine 2 valori iar apoi transcrie informatiile de pe prescriptia primita de la specialistul optometrist, in functie de fiecare ochi: sfera, cilintru, ax, DP/DIP si confirma ca aceasta nu este mai veche de un an. In caz contrar, programeaza-te la o consultatie optometrica gratuita in Bucuresti.

Alege tipul de lentile in functie de caracteristicile pe care doresti sa le indeplineasca

Daca petreci mult timp in fata dispozitivelor digitale, alege sa iti protejezi ochii cu lentile cu filtru pentru protectie calculator

Lentilele fotocromatice (heliomate) au ca proprietate inchiderea sau deschiderea la culoare in functie de cresterea sau diminuarea expunerii la razele solare. Urmatorul pas este sa iti alegi nuanta acestora: fara colorare, maro sau gri.

Dupa ce ai parcurs toti pasii, nu mai trebuie decat sa astepti livrarea ochelarilor de vedere direct la tine acasa.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply