Indiferent de varsta, sanatatea sistemului ocular este un aspect care ar trebui sa ne preocupe in permanenta, deoarece ochii sunt foarte importanti in intreprinderea tuturor activitatilor din viata de zi cu zi. Fie ca ai probleme de vedere si porti lentile de contact cu dioptrii sau esti doar purtator de lentile de contact colorate pentru a-ti schimba infatisarea, trebuie sa fii foarte atent la perioada lor de valabilitate si sa nu o depasesti, deoarece ele au contact direct cu un organ foarte sensibil al corpului uman, iar afectiunile vederii lasa de cele mai multe ori sechele ireversibile. 

Este importatnt ca dupa trecerea perioadei de valabilitate, acestea sa fie schimbate deoarece materialul din care sunt fabricate incepe sa se degradeze atunci cand intra in contact direct cu aerul, scazand astfel proprietatile de transmisibilitate a oxigenului catre ochi. Chiar daca este posibil sa nu observi niciun simptom sau niciun defect al lentilelor de contact, efectele purtarii acestora mai mult decat este recomandat, pot dauna pe termen lung. In comert exista cinci tipuri de lentile de contact:

Lentilele de contact zilnice – sunt de unica folosinta, ceea ce inseamna ca dupa prima utilizare, trebuie aruncate. Acestea sunt cele mai comode si cele mai igienice datorita materialului subtire din care sunt confectionate, oferind o buna claritate deoarece sunt intotdeauna noi iar riscul de imbolnavire oculara este aproape zero.

Lentilele de contact saptamanale (bilunare) – pot fi purtate zilnic, timp de doua saptamani. De cele mai multe ori, materialul din care sunt fabricate este silicon-hidrogel, permitand astfel o buna oxidare a corneei. Ocazional, acestea pot fi purtate si in timpul somnului.

Lentilele de contact lunare – sunt create pentru 30 de purtari si necesita o ingrijire responsabila pentru a-si mentine calitatea de-a lungul perioadei de valabilitate.

Lentile de contact trimestriale – pot fi folosite pentru 90 de purtari zilnice, iar peste noapte acestea trebuie pastrate intr-un recipient steril cu solutie pentru intretinere, evitand depozitarea proteinelor pe suprafata acestora.

Lentile de contact anuale – datorita materialului din care sunt fabricate,  pot fi purtate pana la 10-12 ore pe zi, timp de un an. Acestea sunt mai groase comparativ cu celelalte tipuri de lentile si au cea mai mica transmisibilitate de oxigen.

Lentilele de contact sunt comercializate pe piata de mai bine de 100 de ani, iar in acest timp, tehnologia a permis incetul cu incetul producerea unor lentile de contact din ce in ce mai performante, oricine putandu-se bucura de avantajele unei astfel de alegeri. Tot mai multe persoane folosesc lentile de contact, fie pentru a renunta la ochelarii cu dioptrii, fie din motive estetice.

Actiunile de baza pentru ingrijirea lentilelor de contact sunt: curatarea, clatirea si dezinfectarea lentilelor. Pastreaza lentilele de contact numai in suportul lor, dar mai ales in solutia lor speciala de intretinere. Orice alta substanta distruge lentilele de contact sau, in cel mai rau caz, poti dezvolta o infectie oculara periculoasa.

De pe Lensa.ro poti alege perechea de lentile de contact potrivita nevoilor tale, pentru a petrece sarbatorile de iarna cu o vedere mai clara sau cu o infatisare noua.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

1 Comment

Leave A Reply