Ochelarii de vedere sunt, pentru multi dintre noi, accesorii indispensabile. Numarul persoanelor care au nevoie de ochelari a crescut foarte mult in ultimii ani, iar multitudinea modelelor, materialele de foarte buna calitate si foarte usoare au facut ca purtatul ochelarilor sa fie mult mai comod in prezent decat era in trecut. Atunci cand iti alegi ochelarii de vedere, pe langa forma si culoarea ramelor, trebuie sa acorzi importanta maxima tratamentelor pe care le aplici lentilei. Unul dintre acestea este fotocromatismul care reprezinta schimbarea reversibila a culorii ca urmare a expunerii unui material la o lumina vizibila sau invizibila.

Lentilele fotocromatice mai sunt cunoscute si sub denumirea de lentile heliomate si au ca proprietate inchiderea sau deschiderea la culoare in functie de cresterea sau diminuarea expunerii la razele solare.  Acest lucru ajuta ca performanta vederii purtatorului sa fie una optima. Substratul lentilei este fundatia lentilelor fotocromatice si poate fi compusa din materiale organice sau minerale.

Lentilele minerale au fost primele lentile fotocromatice introduse, iar tehnologia folosita pentru fabricarea acestora are la baza incorporarea unor cristale cu molecule de argint in materialul lor. In urma expunerii la razele UV, aceste cristiale reactioneaza si se coloreaza in urma unei reactii chimice denumita oxidoreducere. Razele UV induc oxidarea ionilor de clor si reducerea ionilor de argint la atomi de argint. Ca urmare, atomii de argint se grupeaza blocand astfel transmisia de lumina, lentila devenind colorata.

Indicatorii de performanta ai lentilelor fotocromatice:

Stabilitatea culorii – Procesul fotocromatic poate produce o gama variata de culori, insa cel mai des intalnite sunt gri si maro. Stabilitatea culorii in timpul activarii si a dezactivarii este esentiala pentru lentilele fotocromatice, deoarece scopul major este mentinerea unei colorari uniforme pe parcursul proceselor.

Claritatea – Evaluarea claritatii masoara procentul transmisiei de lumina in faza dezactivata a lentilei. In prezent, lentilele fotocromatice transmit aproape la fel de multa lumina ca o lentila alba.

Viteza de activare – Aceasta masoara procentajul de activare maximala dupa o perioada de 30 de secunde si dupa un minut. Majoritatea lentilelor ajung la 70% din colorarea lor maxima in primele 30 de secunde si la 93% intr-un minut.

Colorarea – La activarea maximala, lentilele fotocromatice absorb 88% din lumina la o temperatura de 23 grade Celsius. Aceasta valoare este comparabila cu categoria 3 pentru lentilele ochelarilor de soare.

Viteza de dezactivare – Aceasta masoara timpul in care o lentila care este activata maximal ajunge la starea complet dezactivata. Pentru toate lentilele fotocromatice, timpul in care ajung la starea dezactivata este mai mare decat cel in care ajung la starea dezactivata.

Reactia la variatiilor de temperatura – Atat lentilele fotocromatice din sticla cat si cele din plastic, sunt influentate de temperatura. Cu cat aceasta este mai ridicata, cu atat lentilele se vor inchide mai incet si mai putin, iar cu cat temperatura este mai scazuta cu atat lentilele se vor inchide mai intens si mai repede.

Protectia UV – Acestea ofera  protectie 100% UV 400 si cu cat soarele straluceste mai puternic, cu atat lentilele devin mai inchise la culoare, asigurand protectia optima a ochilor. Lentilele fotocromatice nu sunt recomandate la volanul autoturismului, deoarece in interiorul habitaclului ele sunt transparente, iar in acest caz, lumina naturala (solara) nu ajunge in contact direct cu ochelarii, lumina fiind refractata de parbriz.

Atunci cand iti alegi ochelarii de vedere, este importanta parerea avizata a unui specialist. La Lensa poti beneficia atat de consultanta specializata, determinari dioptrii dar si de recomandarea lentilelor perfecte nevoilor tale.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply