Desi purtarea lentilelor de contact pare sa fie un fenomen nou, faimosul arhitect, matematician si inventator italian Leonardo da Vinci (1452-1519) a realizat primele schite (in 1508) care sugerau ca optica ochiului uman poate fi modificata prin plasarea corneei in contact direct cu apa.

Cu toate acestea, inventarea propriu-zisa a lentilelor de contact a avut loc mult mai tarziu. Multe voci considera ca ideile lui da Vinci au dus la aparitia lentilelor de contact dupa 350 de ani de la realizarea schitelor celebrului inventator italian.

O idee de la care a pornit totul

In 1827, astronomul englez Sir John Herschel a avut ideea de a realiza mulaje ale ochiului uman. Aceste mulaje aveau rolul de a ajuta la fabricarea unor lentile de corectie care se puteau mula pe suprafata ochilor. Au fost necesari, insa, inca 50 de ani pentru ca cineva sa produca efectiv astfel de lentile de contact. In plus, exista cateva controverse printre specialisti cu privire la persoana care a realizat pentru prima data lentilele de contact.

Unii spun ca germanul F.A. Muller a folosit ideea lui Herschel pentru a crea primele lentile de contact din sticla, in 1887. Altii spun ca fizicianul elvetian Adolf E. Fick si opticianul parizian Edouard Kalt au produs si folosit primele lentile de contact menite sa corecteze problemele de vedere, in 1888.

Primele lentile de contact erau grele si proiectate sa acopere intreaga suprafata a ochilor, inclusiv partea „alba”. Insa, din cauza faptul ca aceste lentile mult prea mari reduceau dramatic cantitatea de oxigen pe care o primeau ochii purtatorilor, ele puteau fi tolerate doar cateva ore si nu au ajuns niciodata foarte populare printre persoanele cu probleme de vedere.

In 1936, optometristul William Feinbloom (1904-1985) din New York a introdus pe piata lentilele sclerale, produse dintr-o combinatie de sticla si plastic, care erau in mod semnificativ mai usoare decat lentilele fabricate exclusiv din sticla.

In 1948, opticianul american Kevin Tuohy (1919-1968) din California a lansat pe piata primele lentile de contact care semanau cu lentilele gaz-permeabile din prezent. Aceste lentile din plastic se numeau „corneale”, deoarece aveau un diametru mult mai mic decat modelele mai vechi si acopereau doar corneea.

Aceste lentile „hard” erau confectionate dintr-un material plastic neporos, numit polimetil metacrilat (PMMA). Desi nu erau gaz-permeabile, aceste lentile au fost proiectate pentru a se misca odata cu fiecare clipire, pentru ca lacrimile purtatoare de oxigen sa fie „pompate” sub lentile cu scopul de a pastra corneea sanatoasa.

Lentilele realizate de Tuohy puteau fi purtate timp de peste 16 ore. Avansul pe care l-a inregistrat tehnologia de fabricare a lentilelor de contact si experienta acumulata de medicii oftalmologi au dus la o cerere tot mai mare din partea populatiei pentru astfel de lentile in anii ’50 si ’60.

Cel mai important eveniment: o inventie din 1959

Insa cel mai important eveniment din istoria lentilelor de contact a fost inventarea materialului hidrofilic „soft” din hidrogel de catre chimistii cehi Otto Wichterle si Drahoslav Lim, in 1959.

Inventia lui Wichterle si Lim au dus la lansarea primelor lentile de contact soft aprobate de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA, in 1971: lentilele SoftLens ale brandului Bausch + Lomb.

In prezent, peste 90% dintre lentilele de contact cumparate de catre persoanele cu probleme de vedere sunt „soft”.

Evolutia lentilelor de contact nu s-a oprit, insa, la anul 1971. Iata ce a urmat:

1979 – aparitia lentilelor de contact rigide gaz-permeabile;

1981 – aparitia lentilelor de contact soft cu purtare extinsa;

1982 – lansarea lentilelor de contact bifocale;

1986 – aparitia lentilelor de contact gaz-permeabile cu purtare extinsa;

1987 – aparitia lentilelor de contact de unica folosinta;

1995 – aparitia lentilelor de contact zilnice de unica folosinta;

1999 – aparitia lentilelor de contact din silicon hidrogel;

2002 – FDA aproba in SUA ortokeratologia pe timpul noptii.

 

Foto: Creative Commons

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply