Lentilele de contact par a fi o inventie moderna. Este adevarat ca parintii sau bunicii nostri nu prea au avut parte de astfel de produse, insa ideea realizarii lor dateaza de mai bine de 500 de ani. Leonardo da Vinci, marele inventator italian, a realizat cateva schite care sugereaza faptul ca vederea poata fi corectata cu ajutorul unor obiecte plasate direct pe globul ocular.

Ochelari de vedere sau lentile de contact? Decizia tine, in mare masura de preferinte. Evident, este recomandat si indicat sa ceri sfatul medicului oftalmolog, insa in marea majoritate a cazurilor, o pereche de ochelari de vedere pot fi inlocuiti cu succes de lentile de contact. Acestea pot corecta vederea la fel de bine ca si lentilele ochelarilor clasici, avand in plus cateva avantaje incontestabile.

Avantajele purtarii lentilelor de contact:

  • lentilele de contact acopera uniform intreg campul vizual;
  • nu ai mereu grija unui obiect pe care il poti pierde, uita, scapa sau sparge. Totusi, si lentilele de contact vin cu o serie de reguli pentru o utilizare eficienta si corecta;
  • nu se aburesc cand este frig afara si nu se uda atunci cand ploua;
  • in privinta lentilelor de contact nu trebuie sa iti faci griji ca nu se potrivesc cu stilul sau personalitatea ta.

O scurta istorie a lentilelor de contact

Primele lentile care sa inlocuiasca ochelarii cu rame au fost realizate, totusi, ceva mai tarziu, in anul 1887 de catre un sticlar, F.A. Muller ce a preluat proiectele lui Sir John Herschel, un astronom englez ce adusese in atentia publicului aceasta idee cu 50 de ani mai devreme. Alti istorici ii crediteaza ca primi producatori a unor lentile de contact pe fizicianul elvetian Adolf E Fick si opticianul francez Edouard Kalt. Posibilitatile tehnice erau totusi reduse. Lentile de contact erau destul de groase, grele si acopereau intreaga suprafata a ochiului ceea ce le faceau dificil de purtat si periculoase daca erau utilizate mai mult de cateva ore, dat fiind ca impiedicau oxigenarea corecta a ochiului.

Primele lentile care au fost proiectate pentru a acopri doar irisul au fost realizate de opticianul Kevin Touchy in California in 1948.

In a doua jumatate a secolului trecut, lentilele au devenit tot mai interesante pentru cercetatorii din domeniul oftalmologiei, aparand modele tot mai performante: lentilele de contact rigide gaz permeabil (sau GP cum mai sunt cunoscute) in 1979, lentilele de contact bifocale in 1982, lentilele GP cu perioada extinsa de purtare in 1986 sau lentilele de contact silicon-hidrogel in 1999, disponibile publicului din 2002.

Principalele atribute ale lentilelor de contact:

  • capacitatea de oxigenare a retinei care confera si durata de purtare a acestora fara a fi date jos;
  • tipul de corectie oferit;
  • duritatea materialului datorita caruia lentilele sunt mai mult sau mai putin confortabile
  • rezistenta in timp ceea ce aduce costuri mai mici sau mai mari de utilizare pe termen lung

La Lensa poti gasi o gama variata de modele, putand alege in functie de perioada de inlocuire, materialul din care este facuta lentila, modul de purtare sau tipul de corectie recomandat de specialistul optomotrist.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply