Expunerea indelungata si neprotejata la razele solare poate cauza diferite afectiuni la nivel ocular, respectiv cataracta, degenerare maculara sau diferite afectiuni ce pot conduce la pierderea vederii. Actiunea negativa a radiatiilor ultraviolete, asupra ochilor depinde in mare parte de gradul de luminozitate al soarelui si de reflexiile acestuia.

Efectele acute ale radiatiilor ultraviolete asupra ochilor includ dezvoltarea fotokeratitei si fotoconjunctivitei, asemanandu-se cu arsurile solare ale pleoapelor si corneei. Desi sunt dureroase, acestea sunt reversibile si nu sunt asociate cu leziuni pe termen lung, putand fi prevenite prin purtarea ochelarilor de soare.

O regula generala este ca ochelarii de soare sa blocheze razele UV, in special pe cele de tip UVA, fiind considerate cele mai periculoase pentru ochi. Practic, acesta este cel mai important rol in ceea ce priveste utilitatea si functionalitatea lor. Atunci cand iti alegi o pereche de ochelari de soare, fie pentru plaja, fie pentru plimbarile tale in natura, este important sa optezi pentru cei ai caror lentile blocheaza 99%-100% razele UV sau cu o putere de absorbtie UV pana la 400 nm.

Razele UV sunt radiatii electromagnetice cu lungimea mai mica de 400 nm pe care, spre deosebire de alte raze luminoase, nu le putem vedea. Aceste raze reprezinta aproximativ 10% din toata lumina solara si sunt de 3 tipuri:

  • UVA, 400-315 nm – sunt cele mai slabe radiatii, insa pot trece cu usurinta prin cornee si retina in interiorul ochiului. Expunerea pe termen lung la radiatiile UVA poate duce la dezvoltarea anumitor tipuri de cataracta sau la degenerarea maculara (afectiune care include o varietate de boli de natura oftalmologica, inclusiv pierderea vederii)
  • UVB, 315-280 nm – sunt incarcate cu mai multa energie decat cele UVA si pot fi oprite de nori si sticla. Daca expunerea la aceste raze este mare, pot provoca leziuni ale retinei sau cataracta
  • UVC, 280-100 nm – sunt razele UV cu cea mai mare energie, insa acestea sunt absorbite de catre stratul de ozon atmosferic

Protejarea ochilor de radiatiile UV este o cerinta esentiala a oricarei lentile de ochelari de soare. Reducerea intensitatii luminii are doua mari beneficii: marirea confortului vizual al purtatorului si prevenirea afectiunilor oculare, cum ar fi imbatranirea prematura a cristalinului, cataracta, orbirea partiala, afectiuni ale conjunctivei si corneei.

Alege si tu ochelarii de soare ce iti protejeaza ochii de efectele nocive ale soarelui si totodata iti completeaza perfect tinutele, de pe Lensa.ro, sau vino in showroomul nostru si probeaza din cele peste 1000 de modele.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply