Dezvoltarea vederii la copii este continua pana in jurul varstei de 7-8 ani, fiind astfel necesare controale oftalmologice de rutina pentru a preveni eventualele probleme de vedere sau pentru a le depista si trata pe cele deja prezente.

Simptomele afectiunilor oculare nu sunt foarte evidente, mai ales in stadiul incipient, iar parintii trebuie sa ia masuri pentru corectarea acestora inca de la primele semnale transmise de catre copii. Care pot fi aceste semnale?

  • dureri frecvente de cap
  • incomodarea luminii
  • apropierea cartii atunci cand citeste sau aplecarea catre caiet atunci cand scrie
  • clipirea desa si frecarea ochilor in mod constant
  • lacrimarea excesiva
  • concentrare diminuata si rezultate slabe la scoala

Daca aceste semnale sunt emise de catre copilul tau, este necesar sa il supui unui control oftalmologic ce presupune examinarea completa a ochiului si a anexelor sale, cu scopul de a depista orice tip de problema ce ar putea exista.

Cel mai des intalnit viciu de refractie in randul celor mici este miopia, acesta constand in dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanta. Cauzele medicale pot fi: fie globul ocular este prea lung comparativ cu puterea de focalizare a corneei si a cristalinului, fie corneea are o curbura prea mare fata de lungimea ochiului, astfel incat lumina care patrunde in ochi nu este focalizata corect, determinand astfel o vedere incetosata.

Un alt viciu de refractie intalnit la copii este hipermetropia, acesta avand ca principala caracteristica vederea neclara, atat la departare cat si la apropiere, cauza fiind reprezentata de un deficit de convergenta ce face ca imaginea obiectelor sa se formeze in spatele retinei. Cauzele medicale pot fi: corneea usor curbata, cristalinul impins in interiorul ochiului sau globul ocular cu diametrul anteroposterior mic. Copiii cu acest viciu de refractie nu au capacitatea de a focaliza obiectele aflate in proximitate sau in departare, din cauza unor modificari aparute la nivelul corneei si al cristalinului, ele depunand in mod constant un efort de acomodare pentru a reusi sa focalizeze.

Astigmatismul este si el un viciu de refractie intalnit la copii, iar principalul simptom al acestuia este vederea neclara indiferent de distanta. Copiii care sufera de aceasta afectiune oculara isi solicita permanent ochii in incercarea de a percepe clar imaginile, acuzand adesea oboseala oculara si chiar sensibilitate la lumina.

Strabismul este o afectiune oculara des intalnita la copii si presupune incapacitatea ochilor de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Strabismul poate fi ereditar, insa, uneori acesta se dezvolta in urma suprasolicitarii vederii pentru compensarea altei afectiuni oftalmologice, ca de exemplu hipermetropia.

Ambliopia, cunoscuta si ca “ochiul lenes”, este o boala a sistemului vizual ce poate fi dezvoltata de catre copii inca de la nastere si reprezinta scaderea acuitatii vizuale la unul sau chiar la ambii ochi.

Aceste probleme pot fi tinute sub control si chiar tratate daca sunt depistate la timp, prin purtarea unor ochelari de vedere cu lentile special concepute pentru nevoile copilului tau. Ai grija de sanatatea ochilor lui si supune-l periodic unui control oftalmologic. Te asteptam in cabinetul nostru acreditat de optica pentru un consult specializat pentru ca ochii cei mai frumosi sunt ochii sanatosi.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply