Fotofobia, recunoscuta si ca sensibilitatea la lumina, reprezinta disconfortul resimtit de ochi in lumina puternica si incapacitatea lor de a o tolera. Acest simptom este intalnit in randul multor persoane, datorandu-se unei afectiuni deja existente si se poate manifesta prin dureri oculare chiar si in cadre cu lumina relativ slaba.

Fotofobia nu este o afectiune in sine, ci un simptom al mai multor afectiuni,  infectii sau inflamatii care irita ochiul. Persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa sunt mai sensibile la lumina solara deoarece nu au la fel de mult pigment pentru protejarea impotriva luminii, precum persoanele cu ochii inchisi la culoare. Fotofobia poate fi determinata si de situatii patologice in care reflexul fotomotor este absent, pupila fiind prea mare sau imobila. Pupila reprezinta orificiul circular in centrul irisului, care, prin contractia sau dilatarea sa, permite adaptarea cantitatii luminii ce patrunde in ochi.

Alte simptome care mai pot aparea in cazul fotofobiei, pe langa sensibilitatea la lumina: durere oculara, cefalee, vedere incetosata, inflamatii sau leziuni la nivelul ochilor, roseata, mancarime sau ameteli.

Fotofobia reprezinta sensibilitatea la orice tip de lumina, atat naturala cat si artificiala, iar solutia cea mai la indemana pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale acesteia sunt ochelarii de soare. Daca esti purtator de ochelari de vedere si iti doresti ca acestia sa iti ofere si protectie, poti alege lentilele heliomate sau ramele de vedere clip-on. Cu ajutorul ramelor clip-on iti poti transforma ochelarii de vedere in ochelari de soare printr-o singura miscare simpla.

Lentilele fotocromatice mai sunt cunoscute si sub denumirea de lentile heliomate si au ca proprietate inchiderea sau deschiderea la culoare in functie de cresterea sau diminuarea expunerii la razele solare. Acest lucru ajuta ca performanta vederii purtatorului sa fie una optima. Substratul lentilei este fundatia lentilelor fotocromatice si poate fi compusa din materiale organice sau minerale.

Lentilele minerale au fost primele lentile fotocromatice introduse, iar tehnologia folosita pentru fabricarea acestora are la baza incorporarea unor cristale cu molecule de argint in materialul lor. In urma expunerii la razele UV, aceste cristale reactioneaza si se coloreaza in urma unei reactii chimice denumita oxidoreducere. Razele UV induc oxidarea ionilor de clor si reducerea ionilor de argint la atomi de argint. Ca urmare, atomii de argint se grupeaza blocand astfel transmisia de lumina, lentila devenind colorata.

Disconfortul determinat de sensibilitatea la lumina poate fi redus prin evitarea expunerii la lumina solara, inchiderea ochilor, purtarea unor ochelari de soare sau reducerea cantitatii de lumina din spatiul in care te afli, insa recomandat este sa te supui unui control pentru a afla cauzele si tratamentul impotriva fotofobiei. Te asteptam la Lensa.

 

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply