Cu totii suntem de acord ca aratam mai bine atunci cand purtam ochelari de soare.

Intrebarea este: de ce?

Un profesor de arta si design de la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie a studiat semnificatiile pe care oamenii le atribuie obiectelor obisnuite din jurul lor. Printre altele, Vanessa Brown a studiat relatia culturala si psihologica dintre ochelarii de soare si ideea de a fi „cool”.

Cercetatoarea a explicat, astfel, intr-un email trimis catre publicatia Science of Us, cateva lucruri pe care le-a descoperit si prin care explica de ce oamenii arata mai bine cu ochelari de soare.

  1. Pentru ca ochelarii de soare mascheaza asimetriile fetei

Pune pe nas o pereche de ochelari de soare si iata! Simetrie instantanee! Lentilele ochelarilor de soare acopera toate trasaturile asimetrice din jurul ochilor, iar un studiu despre atractivitatea faciala a descoperit o stransa legatura intre simetrie si perceptia noastra despre frumusete.

In plus, dupa cum noteaza Brown, ochelarii de soare genereaza un „efect de schela”, adica perceptia inconstienta a unei structuri osoase, puternice, in partea de sus a chipului.

  1. Pentru ca ofera un plus de mister

„Ochii sunt o sursa extraordinara de informare si de vulnerabilitate pentru fiinta umana”, explica Brown, citata de nymag.com.

Contactul vizual ne ajuta sa ne formam o parere despre inteligenta celuilalt, despre increderea pe care o putem avea in el si despre sinceritatea sa. Ochelarii de soare te ajuta, insa, sa pastrezi misterul despre felul tau de a fi.

In plus, un aer de mister stimuleaza dorinta sexuala. Un studiu recent a demonstrat ca femeile care sunt nesigure cu privire la sentimentele unor barbati fata de ele se simt mai atrase de barbatii respectivi, iar nesiguranta cu privire la gandurile si sentimentele celorlalti joaca un rol foarte important.

  1. Datorita asocierii istorice cu ideea de lux

Vanzarile ochelarilor de soare au inceput sa creasca in anii ’20, insa nu au devenit un obiect obisnuit decat in urma cu doua decenii. In prezent, fiecare dintre noi are la dispozitie zeci de modele de ochelari de soare, cu foarte multe culori si chiar tipuri de lentile, precum ochelarii de soare de aici. Insa modul in care ochelarii de soare erau folositi inainte de a deveni foarte populari explica de ce sunt priviti, chiar si in prezent, ca fiind un accesoriu foarte „cool”.

Dupa cum explica Vanessa Brown, ochelarii de soare au fost folositi, la inceput, de catre persoanele care practicau sporturi nautice si montane. Ei erau asociati cu noile tehnologii si stiluri de viata noi si interesante, fapt ce le-a conferit o aura de „indrazneala si modernism”.

Curand dupa aceasta etapa, in anii ’50 si ’60, starurile de la Hollywood au inceput sa poarte ochelari de soare pentru a nu fi recunoscute in public si pentru a nu fi hartuite de paparazzi. Acest lucru a contribuit si mai mult la asocierea ochelarilor de soare cu ideea de lux.

Foto: shutterstock.com/Ann Haritonenko

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply